Titel: Mijn tips voor FF 2 en 3

Tips voor de Firefox-browser. Zie ook de Nederlandstalige Firefox Help-pagina's voor handige Firefox-tips.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11528
Lid geworden op: 5 Maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen

Titel: Mijn tips voor FF 2 en 3

Berichtdoor adri » 10 Juli 2008, 21:05

Om één of andere reden is het Manuel niet mogelijk hier in dit forumonderdeel iets te posten en daarom doe ik het even voor hem. :)

Mijn belangrijkste voorkeuren (preferences) voor FF 2 en 3, typ about:config in adresbalk.

browser.download.manager.showAlertOnComplete;false (voorheen (in FF 3) was 'false' de standaard, nu is het omgekeerd. Ik heb het liever op 'false' staan) (FF 2 en 3)

browser.history_expire_days;31 (de standaard is nu 90, was 9 in FF 2...) (FF 2 en 3)

browser.history_expire_days_min;31 (de standaard is 180..., Ik bewgrijp het verschil niet goed met 'browser.history_expire_days') (FF 3)

browser.microsummary.enabled;false (zie http://kb.mozillazine.org/Browser.microsummary.enabled , de naam van een bladwijzer is voor mij voldoende, en zo niet dan pas ik de naam aan) (FF 3)

browser.microsummary.updateGenerators;false (zie http://kb.mozillazine.org/Browser.micro ... Generators , weer meer (onnodig) dataverkeer = slomer browsen) (FF 3)

browser.safebrowsing.enabled;false (FF 2 en 3) en browser.safebrowsing.malware.enabled;false (FF 3) (ik werk met Linux, dus ik heb die bescherming niet echt nodig. Meer dataverkeer, en er is een bug waardoor het sqlite bestand dat de gegevens over de phising & malware sites bevat tot in het oneindige groeit, zie ook http://kb.mozillazine.org/Profile_folde ... he_profile , voor welke bestanden in je profiel het betreft, kun je prima verwijderen)

browser.search.order.1 en browser.search.order.2 (bij mij lege waarden, want ik wil niet dat Google en Yahoo tekens nummer 1 en 2 staan in de volgorde van m'n zoekplugins) (FF 2 en 3)

browser.xul.error_pages.enabled;false (ik heb liever gewoon een apart, klein foutmeldingsvenstertje; bijkomd voordeel is dat de pagina waarop de fout optreedt niet vervangen wordt door een pagina met de foumelding) (FF 2 en 3)

dom.disable_window_flip;false (dom.disable_window_flip (Boolean). This option controls whether JavaScript may be used to bring windows into the foreground/background via focus(). Setting this to true disables such actions, which won?t affect new pop-ups from loading in the foreground, though can force existing ones to remain in the background unless switched to manually. Set this to false to allow the script to determine what happens. Note ? This is the same as the Raise or lower windows option in Advanced JavaScript Settings) (wanneer deze voorkeur op 'true' staat, dan lukt het niet, wanneer je op een javascriptlink klikt dat een plaatje in een apart venster opent, om dat venster bij de klik op het volgende plaatje te vervangen en naar de voorgrond te brengen). (FF 2 en 3)

dom.disable_window_open_feature.minimizable;true (true: sta web sites niet toe om bij gewenste popups het minimaliseerknopje te verbergen) (FF 2 en 3)

dom.disable_window_open_feature.scrollbars;true (true: sta web sites niet toe om bij gewenste popups het schuifbalken te verbergen) (FF 2 en 3)

dom.event.contextmenu.enabled;false (false: sta web sites niet toe om contextmenu's uit te schakelen of te verbergen) (FF 2 en 3)

dom.storage.enabled;false (zie http://www.cerias.purdue.edu/site/blog/ ... r-cookies/ , zolang er geen UI optie is om dit uit te schakelen, of selectief deze 'super-cookies' te beheren, blijft dit bij mij op 'false' staan). (FF 2 en 3)

editor.singleLine.pasteNewlines;3 (zie http://kb.mozillazine.org/Editor.single ... teNewlines , 3 lijkt mij de meest zinnige optie wanneer je b.v. een url uit een mail kopieert die afgebroken is over meerdere regels; geen idee waarom 3 niet standaard is...)(FF 2 en 3)

extensions.getAddons.showPane;false (false schakelt het tabblad 'Add-ons verkrijgen' met die onzinnige 'Aanbevolen Add-ons' uit) (FF 3)

middlemouse.contentLoadURL;false (hier heb ik me lang aan geergerd, tot ik las dat het deze voorkeur betreft. Wanneer het op 'true' staat, dan wordt de inhoud van het klembord (geheugen) in de adresbalk geladen. Dit leidt tot allerlei gedoe, b.v. je klikt met de middelste muis-knop, of het scrollwieltje op een link, om die link te openen in een nieuw tabblad, maar je klikt er net 1 pixel naast, en in in je klembord staat b.v. het woord 'copy'. Je gaat dan volkomen onverwacht, en ongewenst naar copy.com, maar het kan ook voorkomen dat je de melding krijgt dat FF niet weet hoe hij 'dat type url moet laden'. Wanneer dit op 'false' staat dan werkt deze 'functionaliteit' (gelukkig) niet meer, maar kun je nog steeds tekst plakken in een tekstveld met middelklik (vermits natuurlijk middlemouse.paste;true), middlemouse.contentLoadURL is standaard 'true' in Linux/Unix, 'false' in alle andere systemen). (FF 2 en 3)

network.http.max-connections;128 en network.http.max-connections-per-server;64 en network.http.max-persistent-connections-per-server;8 en network.http.pipelining.maxrequests;8 (we hebben tegenwoordig bijna allemaal snelle verbindingen, laten we die capiciteit dan ook maximaal gebruiken. Een argument hiertegenin is b.v. dat dit web servers zou kunnen overbelasten. Ik zeg dan weer: zorg dat je web server voldoende capaciteit heeft, en is dat niet mogelijk, beperkt dan het aantal gebruikers per keer, anders moet je niet op het publieke Web gaan zitten.Het laden van meerdere tabs tegelijk, en/of complexe pagina's waarvoor veel afzonderlijke elementen opgehaald moeten worden, wordt met deze instellingen i.i.g. duidelijk sneller) (FF 2 en 3)

network.http.pipelining;true (zie http://kb.mozillazine.org/Network.http.pipelining . Ik zelf heb nog nooit een probleem ondervonden met pipelining op 'true') (FF 2 en 3)

network.prefetch-next;false (deze voorkeur staat standaard op 'true', maar met 'true' is het mogelijk dat wanneer je b.v. met Google naar iets zoekt, en ergens in de zoekresultaten is ook een link naar b.v. (kinder)porno, dat die link alvast voorgeladen (prefetched) wordt, en er daarmee (kinder)porno op je pc belandt, om maar een voorbeeld te geven, en sowieso zijn er issues met cookies. Zie ook http://antivirus.about.com/od/securityt ... efetch.htm http://developer.mozilla.org/en/docs/Li ... plications http://developer.mozilla.org/en/docs/Li ... tching_FAQ http://kb.mozillazine.org/Network.prefetch-next) (FF 2 en 3)

ui.submenuDelay;0 (Determines the delay in milliseconds between hovering over a menu option with a submenu and the submenu appearing. If this preference is not set, the OS's value is used)

En nog wat uiterlijkheden d.m.v UserChrome.css :

Wanneer je toch nooit mailt via je browser, dan kun je net zo good de FF menu's opschonen (en daardoor overzichtelijker maken) van die zaken:

#menu_sendLink, #context-sendimage, #context-sendlink, #context-sendpage { display: none !important; }

Wanneer je nooit de zoek-knop gebruikt wanneer je iets ingevuld hebt in het zoekbalkje, maar gewoon op Enter drukt (sneller), dan kan dat zoek-knopje net zo goed weg, maakt het uiterlijk van FF alweer wat rustiger:

.search-go-button { display: none !important; }

En last, maar zeker niet least: hoe kom je zoveel mogelijk van die verschrikkelijke 'awesomabar' af, en maak je dat FF 3 vrijwel gewoon weer voelt als FF 2? Download the oldbar extensie: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6227

En wil je ook nog van die nieuwe sterretjes af in de adresbalk? In UserChrome.css:

#star-button { display: none !important; }

Geen 'Ga'-knop meer (gewoon op Enter drukken, is sneller) :

#go-button { display: none !important; }

En ik gebruik dus *nooit* RSS-feeds, dus:

#feed-button[feeds] { display: none !important; }

Dat was het weer

Groeten,
Manuel
Afbeelding

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11528
Lid geworden op: 5 Maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen

Berichtdoor adri » 10 Juli 2008, 21:07

En bedankt voor deze tips Manuel!
Er staan er in ieder geval al een paar tussen die ik zelf ook wel interessant vind. ;)
Afbeelding

55marathon
Berichten: 239
Lid geworden op: 14 Februari 2006, 16:24
Locatie: Hattem

Berichtdoor 55marathon » 10 Juli 2008, 21:42

En wil je ook nog van die nieuwe sterretjes af in de adresbalk? In UserChrome.css:

#star-button { display: none !important; }

Geen 'Ga'-knop meer (gewoon op Enter drukken, is sneller) :

#go-button { display: none !important; }

En ik gebruik dus *nooit* RSS-feeds, dus:

#feed-button[feeds] { display: none !important; }


Hoe ik de eerste tips kon toepassen weet ik, maar de bovenstaande snap ik niet. Hoe kan ik enkele van deze gaan toepassen? :oops:
Patrick, niet echt computer-nerd, maar je probeert wel eens wat...

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11528
Lid geworden op: 5 Maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen

Berichtdoor adri » 10 Juli 2008, 21:48

Die regels moet je toevoegen aan je userChrome.css bestand (terwijl FF afgesloten is!).
Het bestand userChrome.css bestaat niet, maar dat moet je zelf aanmaken (in de map chrome, waar je wel een voorbeeld vindt: userChrome-example.css).
Afbeelding

55marathon
Berichten: 239
Lid geworden op: 14 Februari 2006, 16:24
Locatie: Hattem

Berichtdoor 55marathon » 10 Juli 2008, 21:59

denk dat dat iets te hoog gegrepen is voor mij...

Ik vermoed dat ik het moet zoeken met de verkenner, dan naar Mozilla Firefox om daar iets in de map Chrome toe te voegen, maar hoe en wat?
Patrick, niet echt computer-nerd, maar je probeert wel eens wat...

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11528
Lid geworden op: 5 Maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen

Berichtdoor adri » 10 Juli 2008, 22:13

In die map chrome staan twee bestanden:
userChrome-example.css
userContent-example.css

Dat zijn beiden voorbeeld bestanden (hebben dus feitelijk geen functie).
Daar maak je een tekstbestand aan en noemt het userChrome.css.
Plaats die tekst in dat bestand en sla het op.
FF herstarten en het is in orde. ;)

Dan staan er dus drie bestanden in chrome:
userChrome-example.css
userContent-example.css
userChrome.css
Afbeelding

55marathon
Berichten: 239
Lid geworden op: 14 Februari 2006, 16:24
Locatie: Hattem

Berichtdoor 55marathon » 11 Juli 2008, 10:32

Grappig, of juist niet?

In die map Chrome staan hier op het werk en thuis geen userChrome-example.css bestanden...

Kan ik die straffeloos aanmaken?

(ben ik dom? :oops: )
Patrick, niet echt computer-nerd, maar je probeert wel eens wat...

Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 759
Lid geworden op: 17 Oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe

Berichtdoor Koen_92 » 11 Juli 2008, 15:38

In welke map zit je te kijken?
Je moet in je profielmap kijken (en niet in je programma-map).

Ga naar start, uitvoeren en typ:
%appdata%\mozilla\Firefox

Dan zie je één map, die openen en dan zie je heel veel bestanden, waaronder een mapje genaamd chrome.

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11528
Lid geworden op: 5 Maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen

Berichtdoor adri » 11 Juli 2008, 22:00

Koen_92 schreef:In welke map zit je te kijken?
Je moet in je profielmap kijken (en niet in je programma-map).

Zat ik ook al aan te denken. ;)
Afbeelding

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11528
Lid geworden op: 5 Maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen

Berichtdoor adri » 11 Juli 2008, 22:03

Afbeelding

Gebruikersavatar
Manuel
Berichten: 2539
Lid geworden op: 21 December 2004, 20:16
Locatie: Alkmaar, Nederland

Berichtdoor Manuel » 11 Juli 2008, 23:23

adri schreef:En bedankt voor deze tips Manuel!
Er staan er in ieder geval al een paar tussen die ik zelf ook wel interessant vind. ;)

Adri, het is bijzonder graag gedaan! Ik wilde dd FF2 tips al langer geleden posten, maar dat kwam er telkens niet van, en nu de FF 3 tips er bij kwamen, omdat ik eindelijk eens in die FF 3 issues gedoken, werd het eens tijd om het ook enigszins leesbaar op te schrijven :wink:


Die links ga ik zeker nog bekijken! Dank!

P.S. Ik kan dus wel reageren in dit forumonderdeel, maar hier geen nieuw bericht plaatsen. Wie het weet hoe dat komt mag het zeggen...

@ 55marathon: De locatie van je Firefox profiel. In dat profiel bevindt zich een map die chrome heet.

Daar moet je i.i.g. de bestanden userChrome-example.css en userContent-example.css vinden.

Omdat dit voorbeeldbestanden zijn (te openen met iedere simpele tekstverwerker zoals Kladblok) werken ze nog niet, om te werken moet het stukje -example uit de naam weg.

Code: Selecteer alles

/*
Het werkt i.i.g. zo dat alle tekst die staat tussen /* en */ niet uitgevoerd word, maar bedoeld is voor commentaar en aantekingen; al het andere beinvloed bepaalde uiterlijkheden van Firefox.
*/


Om je een idee te geven hoe zo'n bestand er uit zou kunnen zien, hier het mijne:

Code: Selecteer alles

/*
Plaats hier je commentaar, deze tekst wordt niet uitgevoerd.
*/

@import url("chrome://browser/skin/subskins/inlinetreechildren.css");
@import url("chrome://browser/skin/subskins/smallicons.css");
@import url("chrome://browser/skin/subskins/tabbutton.css");

tabbrowser tab[selected="true"] { -moz-appearance: none !important; font-weight: normal !important; }

#menu_sendLink, #context-sendimage, #context-sendlink, #context-sendpage { display: none !important; }

.search-go-button { display: none !important; }

#searchbar { margin-right: 4px !important; }

.tabs-alltabs-stack { display: none !important; }

scrollbarbutton[sbattr="scrollbar-up-top"] { display: -moz-box !important; }
scrollbarbutton[sbattr="scrollbar-down-top"] { display: none !important; }
scrollbarbutton[sbattr="scrollbar-up-bottom"] { display: -moz-box !important; }
scrollbarbutton[sbattr="scrollbar-down-bottom"] { display: -moz-box !important; }

#feed-button[feeds] { display: none !important; }

Gebruikersavatar
Manuel
Berichten: 2539
Lid geworden op: 21 December 2004, 20:16
Locatie: Alkmaar, Nederland

Berichtdoor Manuel » 11 Juli 2008, 23:40

P.S. Ik kwam er zojuist ook achter hoe ik het (door velen met mij ongewenste) tablijst-knopje weg kan krijgen in FF 3.

De code in UserChrome.css was voor FF 2:

Code: Selecteer alles

.tabs-alltabs-stack { display: none !important; }

En is voor FF 3 veranderd in:

Code: Selecteer alles

.tabs-alltabs-button { display: none !important; }

Nu ziet alles er zo'n beetje uit zoals ik wil :D

Afbeelding

(Het knopje wat bij klikken de lijst van tabs geeft is dus nu weg).

Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 759
Lid geworden op: 17 Oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; nl; rv:1.9.0.12) Gecko/2009072221 Iceweasel/3.0.6 (Debian-3.0.6-1)

Re: Titel: Mijn tips voor FF 2 en 3

Berichtdoor Koen_92 » 27 Juli 2009, 20:31

Vandaag kwam ik dit tegen op het Ubuntu-forum:
http://forum.ubuntu-nl.org/offtopic/fir ... maliseren/

Door de SQL-database op te schonen zou Firefox weer wat sneller moeten lopen.
Ik heb hem opgeschoond, maar ik merk nog niet veel verschil (maar ik vond Firefox sowieso niet traag).


Terug naar “Tips voor Firefox”