Imap-traag met server

Mozilla Thunderbird is het e-mailprogramma van Mozilla. Dit is gebaseerd op Mozilla MailNews. Met Lightning kun je hieraan een agenda toevoegen.
Paperwhite
Berichten: 1
Lid geworden op: 8 Juni 2017, 13:39
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/58.0.3029.110 Safari/537.36

Imap-traag met server

Berichtdoor Paperwhite » 8 Juni 2017, 14:00

Overgestapt van windows mail naar TB van pop3 naar Imap. TB vind ik een mooi programma maar tot nu toe loopt alles wel erg traag. Telkens zoekt hij contact met de server om gegevens uit te wisselen. Daarnaast vraagt hij regelmatig om het wachtwoord (lijkt wel of de aanmelding bij de server niet goed gaat) Dit duurt erg lang. Ik werk met 5 accounts. Omdat ik er pas mee werk staan er niet eens heel veel email in de verschillende mappen. Ben nu op zoek naar de vraag of dit aan TB ligt, IMAP of aan de server (mijndomijn hosting) of aan een bepaalde instelling. Wie kan me helpen?

Torzan
Berichten: 568
Lid geworden op: 16 Januari 2016, 13:08
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:53.0) Gecko/20100101 Firefox/53.0

Re: Imap-traag met server

Berichtdoor Torzan » 8 Juni 2017, 20:46

Gaat het om 5 accounts die allemaal IMAP gebruiken bij dezelfde hostingprovider? Of iets anders, zoals o.a. een Live-, Hotmail- of Gmail-account? En duurt het verzenden of ontvangen te lang?

Er kan best een bepaalde aparte instelling nodig zijn, maar dan is meer info handig. Je kunt ook logging inschakelen, maar dat is dan misschien niet eens nodig.

Gebruikersavatar
W Postelmans
Berichten: 146
Lid geworden op: 14 September 2016, 16:37
Locatie: Schoten, Belgie
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:53.0) Gecko/20100101 Firefox/53.0

Re: Imap-traag met server

Berichtdoor W Postelmans » 12 Juni 2017, 17:30

Ik lees dat je, naast van Windows Mail naar TB, ook tegelijkertijd overstapte van POP naar IMAP.

IMAP heeft voordelen, vooral indien je je mail afhandelt wisselend tussen verschillende apparaten (bijv. soms op PC, soms op laptop, soms op tablet en soms op smartphone). Indien je dat niet doet geeft IMAP eigenlijk heel weinig voordelen maar je ondervindt wel de nadelen.

IMAP is bij het opstarten en het beeindigen altijd trager dan POP omdat het IMAP protocol dan telkens moet gaan checken (en oplossen) of alle "boxen" (INBOX, OUTBOX e.d.) op de server wel identiek zijn aan die op je PC. En al dat checken vraagt natuurlijk ook rekenkracht van de server, dus met IMAP zal je sneller tegen de limieten (CPU en NAS/SAN) van de server aanlopen. Vooral als je veel mails in "boxen" hebt staan kan dat synchroniseren heel lang duren. Die "trage" werking kan je ook merken telkens als je TB opnieuw de mailboxen tussen de PC en de server gaat synchroniseren (meestal elke 5 a 10 minuten?). Hoe frequent hij dat synchroniseren gaat doen kan je per account instellen in instellingen, serverinstellingen, Op nieuwe berichten controlleren... . Zet die waarde bijvoorbeeld op 20 minuten of meer. Indien je verschillende IMAP accounts hebt, zoals jij, kan je voorkomen dat al dat "synchroniseren" gaat samenvallen op dezelfde tijd door bijv. account1 elke 20 minuten te laten synchroniseren, account2 elke 23 minuten, enz... . Welke mappen er moeten gesynchroniseerd worden kan je per account aangeven in Instellingen, Synchronisatie en Opslag, Geavanceerd. Ik heb 4 IMAP accounts met in elke account slechts enkele 10tallen mails in de "boxen". Als ik enkel de inboxen synchroniseer, duurt het slechts enkele seconden voor alles gesynchroniseerd is (bij starten EN bij stoppen). Indien ik alle boxen van alle 4 de accounts synchroniseer, dan duurt dat telkens bijna een minuut! Dus synchroniseer best enkel de mappen die je echt nodig hebt (meestal enkel de INBOX).

Je schrijft ook dat er niet HEEL veel mail in de mappen staat. Wat bedoel je met HEEL veel aub? Spreek je dan van enkele 10tallen, enkele 100tallen of enkele 1000tallen (of nog meer?). Het aantal berichten in de boxen heeft namelijk een grote invloed op de totale tijd nodig om te synchroniseren.


Terug naar “Mozilla Thunderbird”